Ballina LAJME “Në Hagë u mora në pyetje edhe për një dëshmi të LDK-së...

“Në Hagë u mora në pyetje edhe për një dëshmi të LDK-së për zyrat në Malishevë

1275

I sapo kthyeri nga Haga, Ahmet Rrahmanaj në Interaktiv të KTV-së ka treguar se çfarë është pyetur nga Gjykata Speciale.

Rrahmanaj ka konfirmuar se ishte i ftuar si dëshmitar.

“Pas kontakteve të para telefonike ka ardhur më pas ftesa. Me datë 13 kam udhëtuar për në Hagë. Më 14 jam intervistuar nga Gjykata Speciale, për dy ditë, pra edhe me 15 maj. Si ftesë nuk ka qenë e specifikuar se si çfarë jam ftuar, por atje kur kam shkuar e kam kuptuar se isha i ftuar si dëshmitar”, ka thënë Rrahmanaj, ish-pjesëtari i Brigadës 122 ”Ymer Krasniqi” në Malishevë.

Rrahmanaj tuje ka shtuar se është pyetur kryesisht për zhvillimet që kishin ndodhur gjatë luftës, më saktësisht për periudhën e korrikut 1998.

“Kanë qenë të interesuar për vijën komanduese. Në korrik të ’98 ka qenë lufta e Rahovecit, e kryesisht tema ka qenë për ato ngjarje. Edhe pse nuk ka pasur të bëjë për Malishevën, hetuesit kanë pyetur për fatin serbëve të zhdukur. Por, kjo ka ftesë ka ardhur për shkak se një familje kishte ardhur nga Rahoveci në Malishevë”, tha ai. “Ka qenë një familje serbe, një nënë 23 vjeçare dhe një fëmijë i moshës dy vjeçare dhe vjehrra e saj kanë ardhur në shtabin e UÇK-së”.

Rrahmanaj thotë se kontakti i tyre në atë kohë ndaj kësaj familje serbe ishte shumë korrekt, madje edhe i kishin ushqyer dhe pas kësaj i kishte marrë Kryqi i Kuq.

“Absolutisht nuk janë torturuar e ky fakt më bën krenar. Ato kanë dhënë dëshmi në Hagë se si janë trajtuar në Malishevë. Kur ato kanë ardhur në shtab ne ishim prezantuar me emra, në mënyrë që ato të ndiheshin më lirë dhe të mos frikësoheshin. Sigurisht se këto shkojnë në favor tonin, se ato janë treguar korrekte. Sigurisht ne kemi pyetur për fatin e bashkëshortit të saj, por ato nuk e dinë se ku kishte shkuar. Nuk e dimë nëse e kanë vrarë atë ushtarët e UÇK-së apo jo”, u shpreh Rrahmanaj.

Sipas tij ky është një nga elementet që e vërteton pastërtinë e UÇK-së.

Tutje ai ka bërë të ditur se në Hagë kishte edhe një dëshmi të LDK-së.

“Prej shumë provova materiale që janë dalë aty dëshmi tjetër është edhe ajo e deponuar nga dega e LDK-së në Malishevë, megjithatë ato janë inate politike pas lufte. Edhe pse gjatë intervistës time në Hagë është bërë presion, pasi jam njëri ndër të paktët që kam qenë transparent që nga ftesa ime atje. Pjesëtarët e UÇK-së s’kanë çfarë të fshehin. Kjo është gjykata e katërt që kalojmë këto procese, megjithatë është një proces politik që po na dëmton”, u shpreh ai.

Tutje ai ka konfirmuar se kjo dëshmi e LDK-së ishte deponuar në vitin 2000, e cila thoshte se UÇK-ja kishte urdhëruar mbylljen e aktiviteteve të LDK-së, por sipas Rrahmanajt ishte kërkuar vetëm lirimi i lokaleve.

“Ajo nuk ka qenë një dëshmi kundër meje, por kundër njerëzve të UÇK-së në përgjithësi. Mund të kishte edhe gabime në atë kohë, por ky është një fakt. Ajo ishte deponuar më ‘99 ose 2000. Ka qenë më shumë që ju keni urdhëruar me e mbyll aktivitetin. Sigurisht neve na është dashtë hapësira e madhe. Periudha e më vonshme është deponuar për shkak të rivalitetit politik. Sigurisht se nuk është e lehtë kur e sheh një dëshmi prej një partie që pjesa dërrmuese kanë qenë nga ushtarë të UÇK-së. Kjo është diçka e papranueshme. Shkresa e lëndës me dokumentin fizik, pasi në këtë dokument kërkohet mbyllja e lokaleve jo mbyllja e aktivitetit. Asnjëherë nuk është mbyllë aktiviteti i tyre. Përveç shpjegimit, ka qenë edhe vet kërkesa që ishte për lirim objektesh”, ka thënë ai.

Rrahmanaj shton se Prokurori tentonte që ta çonte rastin se ne kemi përdorur dhunë, por kjo nuk është e vërtetë.

“Flitet se ajo ishte deponuar në vitin 2000. Më shumë Gjykata merret me hierarkinë komanduese, sesa me diçka konkrete. Gjithsesi se i njohim ata persona. Nuk e kemi ditur se ishte deponuar një dëshmi e tillë në Hagë”, thotë ai.

Rrahmanajn e kishin brengosur dy gjëra para se të shkonte në Hagë.

“Dy gjërat që më kanë brengosur ishin: me çfarë do të ballafaqohem atje, dhe a do të kthehem mbrapa. Jam i gatshëm që të kryejë dënimin nëse vërtetohet se ka ndodhur një krim nga njësiti im, por kjo s’ka ndodhur. Vet trajtimi kur hyni aty të jep një presion. Në gjuhën shqipe kam dhënë deklaratën. Besoj se kanë rrjedhë gjërat mirë, pasi gjithçka është transparente e bëhet edhe incizimi. Këtu s’ka hapësirë për manovrime dhe mashtrime të asaj se çfarë kemi thënë”, tregon Rrahmanaj, i cili shton se, “Nuk kanë pyetur për vrasjen e ndonjë shqiptari”.