Ballina BOTË Toka para afro 5 miliardë viteve dhe sot (Video)

Toka para afro 5 miliardë viteve dhe sot (Video)

SHPËRNDAJE

Mendohet që Toka është formuar rreth 4.6 miliard vjet më parë nga përplasjet në retë gjigante të formës që formoi edhe Diellin.

Forca e gravitetit ka mbledhur ngadalë këtë gaz dhe pluhur së bashku në grumbuj që u bënë asteroide dhe planete të vogla të hershme të quajtura planetesimals.

Këto objekte u përplasën në mënyrë të përsëritur dhe gradualisht u bënë më të mëdha, duke ndërtuar planetet e Sistemit Diellor, duke përfshirë dhe Tokën.

Detajet se si formohet Toka janë ende duke u përpunuar. Shkencëtarët studiojnë meteoritë dhe shkëmbinjtë më të vjetër në Tokë për të kuptuar se çfarë ndodhi në këto kohëra të hershme në Sistemin Diellor. Ata gjithashtu vëzhgojnë sisteme të tjera diellore në galaktikën tonë, Rrugën e Qumështit.

Video Player

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here