Ballina A E DINI SE... Syzet e rrugës, dëmtojnë më shumë shikimin

Syzet e rrugës, dëmtojnë më shumë shikimin

283
0
SHPËRNDAJE

Një ndër problemet shëndetësore më të theksuara që shpesh nis herët, janë problemet me shikimin, vështirësia për të lexuar apo edhe deri për të ecur.


Por ajo që e bën më tepër shqetësuese është mungesa e vizitave të syve tek okulisti, dhe blerja e syzeve që u lehtësojnë shikimin në rrugë. Kjo për shkak të pamundësisë financiare.

Një tregtar thotë se i orienton blerësit të blejnë syzet, duke ua përllogaritur numrin në varësi të moshës.

Okulistët thonë se syzet e rrugës, ndonëse u zmadhojnë shkronjat për të lexuar, e të moshuarit i dallojnë më mirë, por në fakt u dëmtojnë më keq shikimin, duke shkaktuar pasoja të pariparueshme.

Sipas mjekes okuliste, të moshuarit duhet të bëjnë vizita të syve një herë në tre muaj.

Një studim i bërë nga rrjeti “Mosha”, vlerëson se 41% e të moshuarve të anketuar, raportojnë dëmtim të shikimit. Por ajo çka e bën edhe më shqetësuese situatën, është se vitin e fundit, vetëm 25% e të moshuarve kishin bërë kontrolle të syve.